Loopband smeren

Loopband onderhouden

Om langer ongestoord van je loopband te kunnen genieten, hebben wij een aantal tips voor het onderhouden van de loopband, zodat deze storingsvrij zal kunnen werken.

Hoe smeer je de loopband:

Bij een loopband glijdt de band als het ware over een vlakke plaat heen. De band moet soepel, dus met weinig frictie, over deze plaat heen kunnen glijden zodat er geen slijtage aan de band zal ontstaan en de band soepel zal blijven draaien.

Om ervoor te zorgen dat de band van de loopband soepel over de plaat heen blijft glijden, dien je de loopband periodiek met een siliconenolie(spray) in te smeren. Klap hiervoor de loopband omhoog en spuiten de siliconenolie in het midden achter de mat. Klap de loopband weer omlaag en ga rustig een minuutje lopen. Dit zorgt ervoor dat de olie zich over de hele breedte van de loopband zal verspreiden.

Houdt de motor van de loopband vrij van stof

De motor van een loopband heeft de vervelende eigenschap dat deze stof aanzuigt. Doordat de motor vrijwel geheel is afgedekt kan het aangezogen stof niet weg en het stof zal zich gaan hechten aan de elektronische delen (printplaten) van de motor. Als er zich teveel stof op deze printplaten ophoopt, worden de elektrische signalen verstoort en kan dit ervoor zorgen dat de motor stopt.

Om dit te voorkomen dien je de motor ca. 1x per 2 maanden even goed stofvrij te maken. Dit kan je het beste doen door de motorkap te verwijderen welke met een paar schroeven los te maken is. Vervolgens voorzichtig de stof uit de motor wegzuigen met een stofzuiger. Probeer hierbij geen of minimaal contact te maken met de printplaten zodat er niets beschadigd kan worden.

De loopband spannen:


Nadat een loopband een tijdje in gebruik is, zal de spanning op de band kunnen verminderen. Als de spanning te laag wordt, zal dit als gevolg hebben dat de loopband gaat ‘slippen’. Dat betekent dat de band stil blijft staan terwijl de rollen gewoon in beweging zijn.

Controleer daarom periodiek even de spanning zoals beschreven staat in de handleiding van uw loopband. Hierbij verplaats je de achterste rol als het ware naar achteren waardoor de loopband weer strak komt te staan.

 

 

Contact

Fysio Onderhoud
Goudsesingel 127
3031 EG Rotterdam

 

06-40892160
info@fysio-onderhoud.nl

www.fysio-onderhoud.nl